Centrum.sk: Piatok, 24.5.2019
meniny má Ela
   

Stredoveké recepty, ktoré môžete vyskúšať: Chutili aj kráľom

19.4.2019 | Zdravie

Myslíte si, že stredoveké jedlo bolo nevýrazné alebo nudné? Možno by vám chýbala čokoláda, zemiaky alebo paradajky, no niektoré jedlá boli veľmi chutné. Najvyberanejšie jedlá jedol kráľ a jeho dvorania a preto vám ponúkame niekoľko receptov z knihy, ktorú napísali najlepší šéfkuchári Richarda II. a zachovala sa dodnes. Kniha receptov obsahuje zhruba 196 receptov a volá sa The Forme of Cury.

Toasty

Áno, čítate správne. Osobná kuchárka Richarda II. obsahuje recept na toasty - alebo tostee, ako ich volali. Zmiešajte červené víno a med v panvici, pridajte mletý zázvor, soľ a korenie. Varte až kým omáčka nebude hustá, a potom ho natrite na opečený chlieb. Nakrájajte čerstvý zázvor a toast posypte.

Bizarné trendy v stredovekom umení: Maliari si krátili čas aj úchylnosťami

Payn Ragoun
Ak ste niekedy premýšľali, ako chutili stredoveké sladkosti, ponúkame vám tento recept. Payn Ragoun je v podstate stredoveký fondán, hoci ho podávali s mäsom alebo rybami, nie ako dezert. Zmiešajte med, cukor a vodu a varte pri nízkej teplote. Potom pridajte mletý zázvor, píniové oriešky a miešajte, kým hmota nezhustne. Zmes nalejte do formy a nechajte vychladnúť do stvrdnutia.

Pošírované vajcia
Stredoveká metóda varenia pošírovaných vajec - alebo pochee - je takmer presne rovnaká ako dnes. Vezmete vajcia a rozbijete ich do horúcej vody. Pošírované vajcia však nepodávali s toastom na raňajky. Varili ich často a servírovali na banketoch na tanieri vedľa špeciálne pripravenej omáčky. Na jej prípravu musíte rozšľahať dva žĺtky s cukrom, šafranom, zázvorom a soľou. Pridajte mlieko a varte do zhustnutia.

FOTO: Bojová príručka stredoveku: Obstáli by ste v narábaní so zbraňami?

Zelená omáčka
Zelená omáčka (salsa verde) je kľúčovou zložkou modernej stredomorskej kuchyne. Zdá sa, že jej fanúšikom bol i Richard II., keďže v knihe je jej recept. Stredoveká verzia vyžaduje petržlen, mätu, cesnak, tymián, šalviu, škoricu, zázvor, korenie, víno, strúhanku, ocot a soľ.

Palacinky

Palacinky boli obľúbeným stredovekým sladkým jedlom. Stredoveké francúzske palacinky sú najbližšie k podobe, akú poznáme dnes. V Anglicku a Taliansku však existovali i koláče zvané palacinky. V knihe nájdete francúzsky recept na palacinky z roku 1393. V anglickej verzii pripravovali cesto z múky a vaječných bielkov a palacinky po ochladení obaľovali v cukre.

Najhlúpejší dôvod na vojnu? Jedna sa rozpútala kvôli dubovému vedru

Kompost
Názov jedla odkazuje na zloženie jedla. V stredoveku bolo zvykom nahádzať všetky zvyšky zeleniny do jedného hrnca a pomaly ich nechať variť. Recept má blízko k sedliackemu jedlu, no kráľovská verzia obsahuje omnoho bohatšiu omáčku. Jedlo tvorí petržlen, mrkva, paštrnák, repa, reďkovky, kapusta a hrušky, ktoré treba nakrájať na kocky a uvariť do mäkka. Dochuťte soľou a nechajte vychladnúť než ich vložíte do veľkej misy s korením, šafranom a octom. Omáčka pozostáva z vareného vína a medu, ktorou prelejete zeleninu.

Payn Fondew
Chlebový puding je dezert, ktorý dnes bežne konzumujú v Spojenom kráľovstve. Väčšina ľudí tuší, že ide o staré jedlo, ale málokto vie, že jeho korene siahajú až do stredoveku. Tento recept je v skutočnosti skorou verziou chlebového pudingu. Opečte chlieb na tuku alebo oleji. Vyšľahajte vaječné bielky v červenom víne. Pridajte hrozienka, med, cukor, škoricu, zázvor a klinčeky a varte do zhustnutia. Potom do sirupu pridajte chlieb. Keď vsiakne šťavu posypte koriandrom a cukrom a podávajte.

Ryža s mandľovým mliekom
Stredovekí ľudia radi používali pri varení mandle. Obsahujú ich mnohé recepty v kuchárke. Ryžu však dovážali, preto si tento pokrm mohli dovoliť len tí najbohatší. Takže v podstate ide o stredoveký ryžový puding. Uvarte ryžu, prilejte mandľové mlieko a ešte chvíľu varte. Pridajte med a cukor a varte, kým celá zmes nezhustne.

Autor: Radomír
Foto: Public Domain


Focus Media


Tipy na dnes

 
Vtip dňa


- Kedy je blondína múdrejšia ako počítač ?
- Keď je počítač vypnutý.

 
Virtuálny barCognac Cocktail Cognac Cocktail
  • 3 cl koňaku
  • 1 cl ginu
  • 1 cl pomarančovej šťavy
  • 2 streky Curacaa
  • citrónová šťava