Centrum.sk: Nedeľa, 17.11.2019
meniny má Klaudia
   

Pili ste doteraz čaj zle? Chyby, ktoré robíme stále dokola

21.10.2019 | Zdravie

Zdá sa to absolútne jednoduché - nechať zovrieť vodu, zaliať lístky alebo vrecúško a po vychladnutí rovno piť. K tomuto čajovému návodu sa však pridáva množstvo detailov, ktoré zaistia, že si miesto pitia nezdravého výluhu doprajete chutný, telu prospešný a hlavne SPRÁVNE uvarený čaj.

Nie je teplota ako teplota

Môže sa to zdať ako banalita, ale čas, v ktorý vypnete vodu pri varení, rozhoduje o chuti vášho čaju. Základné pravidlá hovoria, že bielemu čaju treba teplotu 65 - 75 stupňov Celzia, zelenému 75 - 85 stupňov Celzia, čiernemu 85 - 95 stupňov Celzia a jedine bylinkové a ovocné čaje znesú celkom vriacu vodu okolo 100 stupňov Celzia. Pokiaľ nemáte kanvicu s nastavením teploty, sledujte samotnú vodu.Prvý náznak začiatku bublania je 70 stupňov Celzia, zelený čaj zalejte, keď vyskočia prvé reálne bublinky a čierny, keď voda párkrát zabuble. Úplne prevarenú vodu nechajte na ostatné typy čajov. Laicky by sme mohli povedať, že čím tmavší čaj, tým vyššia teplota.

Najdrahší čaj sveta: za šálku zaplatíte tisíce eur

Teplota vs. dĺžka vylúhovania
Dôležitosť teploty sa neustále pripomína kvôli tomu, aby sa lístky hneď nespálili a vylúhovali sa z nich tie správne látky. Už po prvých pár minútach sa vám do vody uvoľňujú tzv. triesloviny a pokiaľ na čaj zabudnete (čo je v rannom zhone pomerne bežné), docielite horkú pachuť. Preto si sledujte čas a pri zelenom stačia aj tri minúty, čierny znesie pár minút navyše. Odborníci však radia, že čím teplejšia voda, tým kratšie stačí lúhovať.

Čaj mužskému telu prospieva: Aký by ste si mali dožičiť?

Aké množstvo čaju?
Už teda viete, že je dôležitá teplota a tiež dĺžka lúhovania, ale stále je tu jedna veličina, pri ktorej mnoho ľudí zlyháva. Je ňou množstvo čaju a ako sa vraví, netreba to preháňať. Dve vrecúška treba len do naozaj veľkej šálky, pokiaľ používate čajník, tak závisí od jeho objemu. Vreciek môže byť viacero, takisto aj odmeriek sypaného čaju. Každý dobrý čaj vás navedie svojím návodom na obale alebo pri kúpe u predajcu. V zásade sa odporúča jedna dávka na bežnú šálku.

Vždy s čerstvou vodou
Detailom, na ktorý sa oplatí myslieť, je čerstvosť vody. Odstáta v kanvici je usadená, nemá toľko kyslíka, nečapujte si ani prvé odpustenie vodovodného kohútika. Nechajte vodu chvíľu odtiecť, čím znížite závan chlóru a až potom naberajte. Pokiaľ chcete využiť zvyšky prevarenej vody v kanvici, určite to nerobte na úkor svojho čaju. Vodu už neprevárajte a radšej ňou zalejte kvety.

Neuveríte, čo umelkyňa robí s čajovými vreckami

Skúste čajník miesto šálky
Nemusíte byť žiadny čajový macher, aby ste si domov zaobstarali aspoň jeden čajník. Jeho výhodou je nielen väčší objem, ale hlavne lepšia chuť čaju. Ako to? Lístky majú viac priestoru, čím sa lepšie lúhujú, čo samozrejme platí pri sypaných čajoch a nie vreckách. Pokiaľ čajník chcete skúsiť, po zaliatí ho nechajte otvorený. Prísun kyslíka je pre výslednú chuť veľkou pomocou.

Zbytočnosti pred dokončením
Zopakujeme aj staré známe - vylúhované vrecúško pred vybratím nežmýkajte. Toto je hrubý prešľap voči chuti a celkom ničí všetku predošlú snahu so správnou teplotou i dobou lúhovania. Docielite tým v čaji viac tanínu, čo zanechá horkú chuť a to predsa nechcete.A na záver už len jedno - správne pripravený čaj si vychutnávajte. Je to síce "len" nápoj, ale dokáže upokojiť, zrelaxovať a dokonca aj podporiť zdravie.

Autor: ling

Focus Media


Tipy na dnes

 
Vtip dňa

- Neviem sa rozhodnúť, či po smrti sa mám dať spáliť alebo pochovať!
- A čo ti radí manžel?
- Aby so sa dala vypchať!

 
Virtuálny barAdria Look Adria Look
  • 2 cl ginu
  • 2 cl Curacao blue
  • šampanské na doliatie
  • 2 cl citrónovej šťavy
  • marhuľa na ozdobenie