Centrum.sk: Štvrtok, 14.11.2019
meniny má Irma
   

Jedlá, ktoré jete celý život zle: Naučte sa to konečne správne

7.11.2019 | Štýl

Nejesť jedlá správne neznamená len faux pas, ale aj to, že si môžete vlastne škodiť. Je to navyše značne nemiestne a pre tých, čo vedia pristupovať k jedlu vhodne, je to rovnako vulgárne, akoby ste začali jesť v reštaurácii jedlo rukami. Takže buďte džentlmeni.

Hríby

Tu robíme často chybu už pri ich príprave. Nakrájať šampiňóny je malá veda. Ak teda nepoužijete rezačku na vajíčka. Je to tak jednoduché. Hríb vložíte na miesto vajca a tenké drôtiky ho prekroja na presné plátky. Potom ich už len stačí osmažiť a vy budete hrdina, čo vie nakrájať hríby ako šéfkuchár.

Oslepol a stráca sluch: Mladíka pomaly zabíja jedlo z fast foodu

Banány
Aj vy ste si ich vychutnávali systémom, že ste zlomili časť pri stonke a pustili sa do dužiny? Celé zle. Správne sa jedáva banán od vrcholca. To znamená, že asi centimeter od konca banán zarežete a otvoríte. Tým sa zbavíte zlej čiernej stonky, ktorá zasahuje až do dužiny a vôbec nie je zdravá. Navyše to je elegantnejšie.

Jahody
Ako s nimi každý rok zápasíte? Trháte stonky a vrcholce, vyťahujete stred tým, že jahodu rozkrojíte, alebo sa ho snažíte vytiahnuť zvrchu? Celé zle. Stred aj vrcholec jahody odstránite odspodu. Stačí použiť slamku, ktorou prejdete odspodu až navrch, a zbavíte sa starostí.

FOTO: Robili ste to dodnes zle? Zistite, ako správne skladovať potraviny

Pomaranč
Ich šúpanie je nepraktické, ale aj nesprávne. Na tohoročnú sezónu pomarančov sa vyzbrojte ostrým nožom. Pomaranč rozkrojte na polovicu a následne z neho krájajte plátky široké pár centimetrov od spodku na vrch. Takto môžete pomarančom ponúknuť aj návštevu. Nakrájaný kúsok chytíte za kožu a vyhryznete zubami. Jednoduché, elegantné a štýlové.

Odšťavenie citrusov
Mnoho ľudí využíva odšťavovač, ale čo robiť, ak chcete použiť len jeden alebo dva citrusy? Tu je vychytávkou použiť kliešte na cukor alebo cestoviny. Stačí nimi stlačiť na oboch stranách a odstanete čistú šťavu na dochutenie omáčok a šalátov.

Nechcete dostať rakovinu prostaty? 5 jedál, ktoré sú skvelou prevenciou

Správne zrelé avokádo
Málokto vie určiť jeho zrelosť a preto ho často jeme nesprávne. Stačí na to odtrhnúť stonku na vrchu avokáda. Ak je dužina pod ňou zelená, avokádo je nezrelé. Ak je hnedá, je prezreté. Ideálne je, ak má žltkastú maslovú farbu.

Otočte si hamburger
Šmýka sa vám hamburger pri bežnom jedení? Otočte ho. Vďaka tomu, že je vrchná strana žemle obvykle hrubšia, omáčka do nej viac nasiakne a je poddajnejšia tlaku. Bude sa vám teda menej šmýkať mäso von.

Autor: Marcos
Foto: Shutterstock


Focus Media


Tipy na dnes

 
Vtip dňa

"Mám si dať ešte jedno pivko alebo nie? Brucho hovorí, že áno, hlava zase, že nie. Hlava je múdrejšia než žalúdok. Preto múdrejší ustúpi."

 
Virtuálny barApple Stock Apple Stock
  • 4 cl Fernet Stock Citrus
  • 12 cl jablkového džúsu
  • škorica