Centrum.sk: Štvrtok, 14.11.2019
meniny má Irma
   

FOTO: Národné delikatesy, ktoré sú len pre ľudí s oceľovými žalúdkami

31.10.2019 | Štýl

Poznáte nejaké vyložene bizarné jedlo typické pre slovenskú kuchyňu? Nie, bryndzové halušky sa nerátajú, tie sú pomerne obyčajné. A v porovnaní s delikatesami iných národov skutočne konzervatívne.

Toto je storočné vajce, pochúťka z Číny. Vyrába sa zo surových slepačích, kačacích alebo prepeličích vajec. Tie sa obalia zmesou vápna, ílu, popola a ryžových šupiek a nechajú sa zrieť najmenej tri mesiace. Zmes okolo vajca stvrdne a chráni ho pred chladom a oxidáciou, zatiaľ čo oxid vápenatý sa zmení na hydroxid vápenatý a zvýši zásaditosť vnútra vajca na pH 12.

Nechutné zvyky, ktoré prospievajú zdraviu

Vyzreté vajce zapácha po sírovodíku, z bielka sa stane rôsol a chytí jantárovú farbu. Žĺtok sa zmení na mazľavú tmavošedú hmotu. Storočné vajcia sa zväčša podávajú ako predjedlo buď samotné so zázvorom a sójovou omáčkou, alebo ako súčasť zeleninových šalátov.

Ďalšie delikatesy nájdete v našej galérii.

Autor: Noel
Foto: Youtube


Focus Media


Tipy na dnes

 
Vtip dňa

"Mám si dať ešte jedno pivko alebo nie? Brucho hovorí, že áno, hlava zase, že nie. Hlava je múdrejšia než žalúdok. Preto múdrejší ustúpi."

 
Virtuálny barApple Stock Apple Stock
  • 4 cl Fernet Stock Citrus
  • 12 cl jablkového džúsu
  • škorica