Centrum.sk: Utorok, 12.11.2019
meniny má Svätopluk
   
  FOTO: Chyby, ktoré robíte v reštauráciách: Vyvarujte sa ich  
Neklaďte príbor na stôl: Predtým, než začnete jesť, sa príbor zväčša nachádza napríklad v obrúsku. Ten neslúži na to, aby ste sa s ním utierali. Jeho úlohou je brániť kontaktu stola s príborom, pretože stôl nie je práve najhygienickejším miestom. Tiež platí, že keď dojete hlavný chod a čakáte na dezert, nenechávate si vidličku u seba. K dezertu vám vždy prinesú adekvátny príbor.
     
     
 
   
 
     
FOTO: Chyby, ktoré robíte v reštauráciách: Vyvarujte sa ichPovažujete fakt, že v reštauráciách sa chody na stoly nosia postupne, za samozrejmosť? Ešte v 19. storočí to tak nebolo. Servírovalo sa takzvaným „francúzskym štýlom" a všetky jedlá pristávali pred hosťami naraz. Dnes sa naproti tomu využíva „ruské servírovanie", teda postupné. To je však len teoretická informácia, praktické rady do reštaurácií nájdete nižšie.
Spôsob, akým uložíte príbor na tanier, je vlastne správou. V dobrej reštaurácii sa predpokladá, že tieto pravidlá ovládate, a tak sa nečudujte, ak vám bude chcieť obsluha vziať tanier s jedlom, na ktorý ste uložili rovnobežne nôž s vidličkou. Je to znamenie, že ste dojedli.

FOTO: Zákerné triky, ktorými z vás reštaurácie vyťahujú viac peňazí

Zároveň tak viete vyjadriť spokojnosť či nespokojnosť s daným pokrmom bez toho, aby ste otvorili ústa. Existuje však možnosť, že urazíte kuchára, ak nôž vložíte medzi ostne vidličky. Pozor na to!

Ďalšie reštauračné rady nájdete v našej galérii.

Autor: Noel
Foto: Shutterstock