Centrum.sk: Sobota, 21.9.2019
meniny má Matúš
   

Ako vznikli moderné potraviny? Historky, o ktorých ste nepočuli

16.8.2019 | Biznis

Dnes sa vôbec nezamýšľame nad tým, odkiaľ sú jedlá, ktoré máme na tanieri. Pravdou je, že ich ľudia museli vymyslieť. Nechajte sa preto vtiahnuť do príbehov vzniku pochutín, ako sú napríklad čipsy, nugetky či nutella.


Kuracie nugetky

Kuracie nugety sú známe po celom západnom svete. Sú jedným z najčastejších jedál rýchleho občerstvenia a nájdete ich v supermarketoch i na pumpách. Doslova si podmanili kulinársky svet, pričom ich história je krátka - „na svete" sú iba od roku 1980. Keďže americká vláda naliehala, aby Američania konzumovali menej tukov, a to viedlo k poklesu predaja hamburgerov, výrobcovia hľadali náhradné riešenia.

Takto sa rodí hviezda. Na fotografiu sa čakalo 18 rokov

Reťazec McDonald's sa rozhodol prejsť na predaj kurčiat s menej tučným mäsom. Po niekoľkých experimentoch firma zaradila do predaja kuracie kúsky, ktoré nazvali McNuggets. Kuracie nugety ako také vymyslel profesor Robert C. Baker, ktorý vyrastal v čase Veľkej hospodárskej krízy. Keďže trpel nedostatkom potravín, snažil sa vymyslieť jedlo s najvyššou možnou hodnotou kalórií za najnižšiu cenu. Po mnohých pokusoch stvoril kuracie nugetky. Aj keď ho McDonald's vo svojej histórii vzniku kuracích nugetiek nespomína, je viac ako pravdepodobné, že sa inšpiroval práve jeho výskumom.


Zemiakové lupienky

George Crum, šéfkuchár reštaurácie v Saratoga Springs v americkom štáte New York, po prvý raz ponúkol hosťovi vypražené tenké zemiakové čipsy 24. augusta 1853. Nešlo však o pokus o nové jedlo, ale bola to sarkastická reakcia kuchára na protivného hosťa, ktorý dva razy vrátil podávané hranolčeky, ktoré sa mu zdali prihrubé. Vynaliezavý Crum nakrájal zemiaky na tenké lístky a vypražil ich do zlatista na oleji. Chrumkavé čipsy hosťovi na prekvapenie zachutili a stali sa špecialitou reštaurácie.

Rok jedol potraviny po záruke, pozrite sa, ako dopadol

V roku 1860 si Crum otvoril vlastnú reštauráciu a jej atrakciou bol práve košík čipsov na každom stole. Svoj nápad si nedal nikdy patentovať, ani sa nepokúsil rozvinúť obchodovanie s touto pochúťkou. Vyrábať čipsy vo veľkom začal ako prvý Američan William Tappendon v roku 1895 v americkom Clevelande, po roku 1921 ich už vyrábalo viacero podnikateľov po celej krajine. Ďalším ťahom bolo balenie čipsov do menších vreciek z voskovaného papiera. Autorkou nápadu bola v roku 1926 Laura Scudderová. Potom už čipsom nič nestálo v ceste ku konzumentom.


Paradajkový kečup

Paradajkový kečup patrí medzi najpoužívanejšie pochutiny v domácnosti. Podľa jedného prieskumu vlastní fľašu kečupu až 97 percent amerických domácností. Každý z nás zje v priemere tri fľaše kečupu ročne, pričom ide o druhú najobľúbenejšiu omáčku za majonézou. Západný svet sa prvýkrát stretol s paradajkami na konci 14. storočia, keď ich námorníci priviezli z Ameriky, no ľudia im spočiatku nedôverovali. Mysleli si, že červené plody sú jedovaté. Paradajky prenikli do talianskej a španielskej kuchyne až v 18. storočí.

FOTO: Miniatúrne svety z dezertov: Z kuchára sa stal umelec

V Európe kečup konzumovali od 16. storočia, keď obchodníci nadviazali kontakt s Čínou. Obchodníci priniesli so sebou pikantnú omáčku z rýb zvanú ke-tsiap, ktorá sa stala okamžite populárna. Prvý klasický kečup z paradajok vyrobil James Mease v roku 1812. Paradajky sa však rýchlo kazili a kečup po pár dňoch páchol, preto do neho začali pridávať veľké množstvo konzervačných látok, z ktorých mnohé boli pre zdravie ľudí nebezpečné. Začiatkom 20. rokov 20. storočia ich Henry Heinz nahradil bezpečnejšími konzervantami a už od roku 1907 vyrábal 13 miliónov fliaš ročne.


Kukuričné vločky

Raňajkové cereálie majú dlhú a slávnu históriu. Veď zjesť ráno teplú obilninovú kašu bolo zvykom našich predkov odnepamäti. Avšak nápad konzumovať studené obilniny vznikol v podstate nedávno. S kukuričnými vločkami prišiel ako prvý John Kellogg začiatkom 20. storočia. Tento lekár paradoxne veril, že sex poškodzuje duševnú, emocionálnu a fyzickú rovnováhu človeka. Sám sexuálne abstinoval, s manželkou mali oddelené spálne a všetky deti si adoptovali. Zvlášť opovrhoval masturbáciou, o ktorej tvrdil, že spôsobuje všetky druhy chorôb, vrátane epilepsie. V rámci svojej filozofie vytvoril kukuričné vločky.

Viac než rok bez jedla: Skutočný príbeh muža, ktorý hladoval 382 dní

V tom čase totiž veľa ľudí raňajkovalo mäso, ktoré podľa Kellogga viedlo k zvýšenej sexuálnej chuti. Veril, že konzumácia obyčajných potravín počas dňa zníži sexuálny apetít. S týmto vedomím uviedol na trh kukuričné vločky. Ekonomický potenciál produktu videl jeho brat Will, ktorý nástojil, aby do vločiek pridali cukor, ktorý John tiež neuznával. A tak začali v roku 1906 predávať Cornflakes ako vlajkový produkt svojej spoločnosti Kellogg.


Hamburger

Burger možno pokladáte za „moderný vynález", ale jeho história siaha do ďalekej minulosti. Výskyt mletého mäsa zaznamenali prvýkrát v rímskej kuchárskej knihe známej ako Apicius v 4. storočí. A opäť sa objavilo v roku 1200, keď si mongolskí bojovníci podkladali pod konské sedlá surové hovädzie mäso.

V reštaurácii vám dajú 500 eur, stačí zjesť jednu pizzu

Následne ho konzumovali, keďže mäso sa trením o chrbát koňa čiastočne spracovalo. Túto metódu neskôr prevzali stredovekí Rusi, pričom neskôr práve oni priviezli hovädzie mäso do nemeckého prístavu v Hamburgu, odkiaľ pochádza názov známej pochúťky. Dnešnú podobu získal hamburger po roku 1840, keď do USA prišli nemeckí námorníci a prisťahovalci. Pre pohodlnejšiu konzumáciu začali vkladať hovädzí steak medzi plátky chleba a neskôr do žemle. Prvý reťazec hamburgerov vznikol v roku 1921 a prvý „cheeseburger" nás potešil po roku 1935.


Nutella

Nutella je jednou z najpopulárnejších nátierok na svete. Výrobca Ferrero na ňu používa viac ako štvrtinu celosvetovej produkcie lieskových orechov. Úspech spoločnosti urobil z generálneho riaditeľa Michele Ferrera v určitom období najbohatšieho človeka v Taliansku a 20. najbohatšieho na svete. Nutella vznikla ako malý experiment.

FOTO: Národné delikatesy, ktoré sú len pre ľudí s oceľovými žalúdkami

Keďže počas druhej svetovej vojny bol v Taliansku absolútny nedostatok kakaa, Pietro Ferrero vymyslel recept, v ktorom zmiešal 50 percent mandlí a lieskových orechov a 50 percent čokolády. Nátierku pomenoval Gianduja a tá sa stala v krajine obrovským hitom. O niekoľko rokov sa presťahoval do väčších priestorov, najal robotníkov, nakúpil nákladné autá a začal produkt vyrábať vo veľkom. Balil ho do pohárov pod názvom SuperCrema. V 1964 roku Michele zmenil pomenovanie nátierky na Nutella.

Autor: Radomír
Foto: Shutterstock


Focus Media


Tipy na dnes

 
Vtip dňa

Prečo keď vaša žena alebo prieteľka otehotnie, všetky jej priateľky hladia jej brucho a hovoria "gratulujem" - ale žiadna nepohladí vášho vtáka a nepovie "dobrá práca"???

 
Virtuálny barLetec Letec
  • 5 cl rum
  • 1,5 cl citrónová šťava
  • grenadína
  • šampanské